GODE RÅD

Fødderne skal vi gå rundt på hele livet, og de skal derfor kunne holde til lidt af hvert. Her får du en række råd til, hvordan du sikrer dig sunde fødder.

1. Tør fødderne grundigt efter bad – især mellem tæerne.
Det er vigtigt med helt tørre fødder, fordi hudsvamp trives i varme, fugtige og mørke omgivelser, altså i eksempelvis nylonstrømper og lukkede sko. Svampesporer dræbes ved 60 graders vask.

2. Klip neglene lige over.
Klipper du neglene ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, og det kan danne betændelse i siden af neglen, hvilket er meget smertefuldt. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en statsaut. fodterapeut.

3.Hård hud og ligtorne er symptomer på forkert og/eller ensidig belastning
Så derfor kan der være god grund til at kigge nærmere på dit fodtøj. Med professionel< hjælp kan du få fjernet hård hud og aflastet generne.

4. Massér fødderne med en god fugtighedscreme.
Huden på fødderne har tendens til at blive tør, og creme har en plejende effekt. Du skal dog ikke komme creme mellem tæerne.

5. Motionér fødderne.
Øvelser med fødder og tæer styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan eksempelvis krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned – det styrker kredsløbet.

6. Husk rene fødder og rene strømper.
Ud over at strømper skal skiftes dagligt, må de ikke stramme. Det kan nemlig lukke af for blodomløbet til fødderne. Det kan også anbefales at bruge strømper af naturmaterialer, fordi de opsuger fugt. Nylon og andet kunststof giver derimod ikke huden mulighed for at ånde, hvilket betyder, at sved og fugt bliver i strømpen.

7. Tjek børnenes fødder og fodtøj.
Børn klager sjældent over deres sko og affinder sig ofte med for små sko. Det kan resultere i, at børn udvikler fejlstillinger på fødderne resten af livet.

8. Brug indlæg i dine sko, hvis du går forkert på fødderne.
Hvis fødderne har fejlstillinger, går man unaturligt, og det kan give smerter op gennem kroppen. Dette kan behandles ved at få fremstillet et individuelt indlæg hos din fodterapeut.

9. Skift sko efter gøremål – så har dine fødder det bedst.
Flade, høje, spidse, brede og bløde. Vælg forskelligt fodtøj alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.

HJEM BEHANDLINGER BOOK